نظام پیشنهادها در عمل

نظام پیشنهادها در عمل

نظام پیشنهادها در عمل

نظام پیشنهادها در عمل

بایگانی

زیرساخت مدیریت کیفیت جامع و نظام پیشنهادات

پنجشنبه, ۲۳ مهر ۱۳۹۴، ۰۲:۲۹ ب.ظ

زیرساخت مدیریت کیفیت جامع و نظام پیشنهادات

ژاله آهنگى 
       مدیریت کیفیت جامع ترکیبى از اقدامات سازمان براى دستیابى به پیامدهاى مثبت رقابتى از طریق بهبود مستمر در تمام جنبه‏هاى عملیاتى سازمان است.
مدیریت مشارکتى عبارت است از به وجود آوردن فضا و نظامى توسط مدیر که تمام کارکنان، مشتریان و پیمانکاران یک سازمان در روند تصمیم‏گیرى و حل مسائل و مشکلات سازمان، همکارى و مشارکت کنند.
نظام پیشنهادها فراهم آوردن فضا و امکاناتى در سازمان توسط مدیریت است که کلیه کارکنان، مشتریان و پیمانکاران، نظرات، اندیشه‏ها و پیشنهادهاى خود را در زمینه حل مشکلات و نارساییها و ایجاد بهبود مستمر در فعالیت سازمان به مدیریت ارایه مى‏کنند.
در حقیقت نظام پیشنهادها یک نظام مدون براى فعال کردن ذهن افراد و به کارگیرى اندیشه‏ها و نظرات آنها براى بهبود عملکرد سازمان است.
اولین اصلى که در به کارگیرى سیستم پیشنهادها پیش بینى و تعریف مى‏شود، اصل پرداخت یا پاداش و روشهاى محاسبه و تعیین آن بر حسب نوع و منبع پیشنهادها است . 
مقدمه :
     باتوجه به ظهور نظریه‏هاى جدید مدیریت که حاصل تغییر ساختار، اهداف و پیچیدگى فعالیت‏هاى سازمان، فن آورى اطلاعات و رقابت جهانى تنگاتنگ در عرصه بازار، تجارب کارکنان در فرآیند مستقیم عمل و تولید و اهمیت مواردى همچون مهندسى فرآیند کسب و کار (1) دوایر کنترل QCC  و حفظ فراگیر سطح تولید(3) است، بحث مدیریت کیفیت فراگیر یا مدیریت کیفیت جامع TQM به عنوان دستاوردى براى تمام سازمانهایى که قصد رقابت و حضور در مقابل سازمانهاى پیشرو دارند، مطرح و به کار گرفته شده است .
                            ***
مدیریت کیفیت جامع
     مدیریت کیفیت جامع TQMبا ایجاد مفاهیمى کلى باعث بهبود مداوم در یک سازمان مى‏شود. فلسفه مدیریت کیفیت جامع بر روندى سینماتیک، منسجم، با ثبات و کلان نگر نسبت به سازمان تأکید داردT.Q.M  در محیطى که مدیریت سعى در بهبود مستمر در کل سیستم و فرآیندها را دارد، در گام نخست به رضایت مشترى داخلى و خارجى تأکید مى‏کند. T.Q.Mبرکاربرى از همه کارکنان به خصوص بر تیم‏هاى چند تخصصى و مشاوره کننده تأکید دارد که براى بهبود عملیات در داخل سازمان تشکیل مى‏شوند. این رویکرد برنقطه عطف بهینه هزینه‏هاى چرخه حیات توجه دارد و از ابزارهاى اندازه‏گیرى و پژوهش، طبق روشهاى معین براى دستیابى به شرایط مطلوب استفاده مى‏کند. دو خصیصه اصلى T.Q.Mپرهیز از تولید ضایعات و تأکید بر کیفیت در طراحى است .
کاربرد این روش ضرورتى اجتناب‏ناپذیر است و کشور ژاپن با به کاربستن آن موفق شد در صنایع خود تحولى ایجاد کند. مدیریت کیفیت جامع ترکیبى از اقدامات سازمان براى دستیابى به پیامدهاى مثبت رقابتى از طریق بهبود مستمر در تمام جنبه‏هاى عملیاتى سازمان است. در این روش هریک از واژگان به شرح زیر معنى مى‏شود:
مدیریت: مدیران اجرایى به طور کامل در قبال تمام فعالیت‏ها متعهد هستند ؛
کیفیت: برآورده کردن انتظارات پنهان و آشکار مشتریان لازم الاجرا است ؛
جامع: تمام افراد داخل شرکت در مسائل و اقدامات بهبود مستمر درگیر هستند (این افراد مشتریان و تأمین کنندگان را در برمى‏گیرد.
مدیریت نظام پیشنهادها TSSM
     باتوجه به مطالبى که در بحث مدیریت کیفیت جامع مطرح شد، شیوه مدیریت کلاسیک خود به خود در محیط متغیر و آشفته اقتصادى امروز چندان کارآمد نیست. عملکردهاى فعلى مدیریت رفته رفته جاى خود را به یک فلسفه جدید مدیریت مى‏دهند که کارکنان را راز موفقیت در هر گونه فعالیت سازمانى مى‏داند. در سالهاى اخیر که تحولات قابل توجهى در نظریه‏ها و عملکرد مدیریت در جهان به وجود آمده است، اندیشه‏هاى تازه‏اى براى مدیریت اثربخش و کارآمد فعالیتهاى سازمانى مطرح شده است. مدیریت مشارکتى که براساس فرضهاى استوار ارزشى و عملى و نتایج و شواهد قطعى تجربى استوار است، یکى از این اندیشه‏هاى تازه است که در بیست سال گذشته به طور جدى در نظام‏هاى بزرگ صنعتى یا بازرگانى و آموزشى به کار گرفته شده و با پیامدهاى مطلوب مادى و معنوى همراه بوده است. در حال حاضر به دلایل زیر استفاده از نظام مدیریت مشارکتى امرى ضرورى به نظر مى‏رسد:
     1- نیاز قرن 21 به مغزهاى پرورش یافته .
     2-   سرعت تحولات مستمر و نوآورى در دانش علمى و فنى .
     3-   افزایش بازارهاى رقابت در عرصه تولیدى، خدماتى و آموزشى .
     4- جبران عقب ماندگى‏هاى اقتصادى در جوامع.
     5- رویکرد مدیریت نوین و اهمیت منابع انسانى و روابط عاطفى و انسانى‏تر در مدیریت .
مدیریت مشارکتى عبارت است از به وجود آوردن فضا و نظامى توسط مدیر که تمام کارکنان، مشتریان و پیمانکاران یک سازمان در روند تصمیم‏گیرى و حل مسائل و مشکلات سازمان، همکارى و مشارکت کنند. تأکید اصلى این نوع مدیریت بر همکارى و مشارکت داوطلبانه کارکنان، مشتریان و پیمانکاران است و مى‏خواهد از اندیشه‏ها، پیشنهادها، ابتکارها، خلاقیتها و توان فنى و تخصصى آنها و مسائل و مشکلات سازمان براى بهبود مستمر فعالیتهاى سازمان و حصول کیفیت جامع استفاده کند. به طور کلى مشارکت موجب بازده بالاتر و افزایش کیفیت مى‏شود. مشارکت براى کارکنان به معنى پذیرش بیشتر آنها بوده و انگیزش کارکنان را توسعه مى‏بخشد، همکارى با مدیریت را بهبود بخشیده و موجب کاهش تعارض و افزایش تعهد کارکنان نسبت به اهداف سازمان مى‏شود.
براى حصول مدیریت کیفیت جامع، اتخاذ فرآیند مدیریت مشارکتى امرى اجتناب ناپذیر و کاملاً متقارن است. مدیریت مشارکتى فرآیندى است که بر پایه سیستم‏هاى مختلفى استوار و قابل اجرا است. یکى از سیستم‏هاى نیرومند این فرآیند نظام پیشنهادها)MBSاست.
نظام پیشنهادها اولین بار در سال 1867 میلادى از سوى «آنودکروپ» در کارخانه فولادسازى کروپ آلمان مطرح و به کارگرفته شده است. نظام پیشنهادها فراهم آوردن فضا و امکاناتى در سازمان توسط مدیریت است که کلیه کارکنان، مشتریان و پیمانکاران، نظرات، اندیشه‏ها و پیشنهادهاى خود را در زمینه حل مشکلات و نارساییها و ایجاد بهبود مستمر در فعالیت سازمان به مدیریت ارایه مى‏کنند و مدیریت پس از بررسى، مواردى را که تشخیص مى‏دهد به اجرا مى‏گذارد و براى دوام پیشنهادها پاداش مناسبى به پیشنهاد دهنده داده مى‏شود و او را در منافع حاصل از اجراى پیشنهادها سهیم مى‏کند. در حقیقت نظام پیشنهادها یک نظام مدون براى فعال کردن ذهن افراد و به کارگیرى اندیشه‏ها و نظرات آنها براى بهبود عملکرد سازمان است. اهم دلایل ضرورت استقرار نظام پیشنهادها و اهداف آن در سازمان عبارتند از :
    -  پرورش اندیشه‏ها و مقابله با کمبود نیروى ورزیده و متخصص
    -  انطباق کالا یا خدمات یا خواسته‏ها و انتظارات مشترى
    -  افزایش تولید کالا یا خدمات با کیفیت بالا و در زمان کمتر و با حداقل هزینه
    -  توسعه توان بالقوه و بالفعل کارکنان 
    -  کاهش وابستگى فنى به خارج
    -  کاهش اوقات فراغت و بیکارى کارکنان
    -  توسعه وحدت سازمانى
    -  افزایش قابلیت رقابت
    -  افزایش تعلیق سازمانى در کارکنان
    -  اشاعه فرهنگ مشارکتى در حل مشکلات سازمانى و حذف موانع در مشارکت فراگیر کارکنان
    -  افزایش اثربخشى، کارایى و کیفیت خدمات 
    -  افزایش رضایت مشترى
    -  بهبود نظام گردش اطلاعات، اطلاع رسانى و استفاده بهینه از فرصتها
    -  توسعه و تقویت ارتباطات کارکنان با مدیران
    -  حرکت به سوى مدیریت فراگیر کیفیت در سازمان از طریق مدیریت فراگیر نظام پیشنهادها
با اجراى نظام پیشنهادها و تشکیل گروههاى بهبود کیفیت هر طرحى که ارایه مى‏شود و هر مسئله‏اى که در گروه حل مى‏شود، مى‏تواند یک نوع کار تحقیقى تلقى شود که با مشارکت کارکنان به اجرا در مى‏آید. در نظام پیشنهادها از پیشنهاد دهنده و گروههاى بهبود کیفیت خواسته مى‏شود که طرحهاى تحقیق شده و نتایج آن را خودشان به اجرا درآورند. در صورت همگانى شدن این روش با ایجاد انگیزه توسط مدیریت سازمان، همه کارکنان سازمان و حتى مشتریان سازمان را مى‏توان به مجموعه‏اى از محققان تبدیل کرد که بخشى از اوقات خود را اختصاص به تحقیق در زمینه بهبود مستمر فعالیت‏هاى خود بدهند و به این تریتب از مشارکت آنها در تحقیقات استفاده کرد.
نتیجه‏گیرى
     به کارگیرى ابزارهاى اندازه‏گیرى و پژوهش اساس و زیرساخت بهبود مستمر فعالیت‏هاى سازمان و به کارگیرى نظام پیشنهادها در سازمان است. به خصوص که هم در  فرآیند مدیریت و هم در فرآیند مدیریت مشارکتى و جامع بر استفاده از پیشنهادهاى تیم‏هاى چند تخصصى و افراد و گروه هایى که به طور مستقیم در حوزه عملیات سازمان قرار دارند، منبع اصلى داده‏هاى مربوط به تصمیم‏گیرى‏هاى سازمان قلمداد مى‏شود. بدیهى است که تیم‏هاى مختلف تخصصى و چند تخصصى به صورت واحدهاى مشاوره و ارایه پیشنهاد عمل مى‏کند. به این معنى که با مطالعه و بررسى از طریق روشهاى مناسب و روش شناسى پژوهشى مى‏توان به طور علمى و کاربردى به نتایجى که منتج به تنظیم و سازماندهى پیشنهادهاى دقیق و قابل اجرا و عمل مى‏شود، رسید. به عبارت دیگر به کارگیرى سیستم پیشنهادها در سازمانها همزمان به معنى ایجاد و توسعه فراگیر در زمینه‏هاى پژوهش و اقدام پژوهشى هم است. به همین دلیل اولین اصلى که در به کارگیرى سیستم پیشنهادها پیش بینى و تعریف مى‏شود، اصل پرداخت یا پاداش و روشهاى محاسبه و تعیین آن بر حسب نوع و منبع پیشنهادها است .
پرداخت به موقع پاداشها و مناسب بودن مقدار آن، نوع پیشنهاد به طورى که پیشنهاد دهنده بر حسب انگیزه و تلاش و پژوهشى که به عمل آورده، انتظار آن را طبق آیین نامه و قرارداد، نقش مؤثرى در موفقیت نظام پیشنهادها دارد، موجب تقویت همکاریهاى بعدى مى‏شود. مثلاً در سازمانهاى آموزشى که از نیروهاى متخصص و باتجربه قابل ملاحظه‏اى برخوردارند مى‏توان براى رفع نیازهاى آموزشى و ارتقاى کیفیت آن و گسترش روحیه تحقیق، از طرحهاى پژوهشى براى نظام پیشنهادها استفاده کرد و نظام پاداش مناسبى بر حسب مبلغ حق التدریس آنها، تدوین و در نظر گرفت .​

منبع 
http://www.bsi.ir/Pages/AboutUs/ArticlesReports/journals/journal28/TQMInfrastructureAndSuggestions28.aspx

موافقین ۰ مخالفین ۰ ۹۴/۰۷/۲۳
نظام پیشنهادها

نظرات  (۰)

هیچ نظری هنوز ثبت نشده است

ارسال نظر

ارسال نظر آزاد است، اما اگر قبلا در بیان ثبت نام کرده اید می توانید ابتدا وارد شوید.
شما میتوانید از این تگهای html استفاده کنید:
<b> یا <strong>، <em> یا <i>، <u>، <strike> یا <s>، <sup>، <sub>، <blockquote>، <code>، <pre>، <hr>، <br>، <p>، <a href="" title="">، <span style="">، <div align="">